Kaksi lehmää ja henkilö kyntävät maata Tansanian maaseudulla.
Kyntötyöt Tansaniassa. Kuva: Jenny Öhman.

Huomisen ruoka – onko tuottajalla ja tuotantotavalla väliä?

La 25.5.2024 15.30-15.55
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

FFD

Maanviljelijät niin Suomessa kuin maailmalla kamppailevat tappioiden keskellä. Ilmastonmuutoksen myötä yleistyneet epäsäännölliset sateet ja kuivuus vievät satoa. Vaikka tilanne on epävakaa ja muutoksen tarve on suuri, nuoret tansanialaiset viljelijät näkevät tulevaisuuden myönteisesti. Keillä on rohkeutta ja rahkeita tuottaa riittävästi ruokaa ilmastokestävästi? Pystytäänkö pienviljelijöille tarjoamaan tarpeeksi tietoa, työkaluja ja resursseja ilmastokestävään ruoantuotantoon, vai onko huomisen ruoka suurten maatilojen ja laboratorioiden varassa?

Keskustelussa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton Kati Partanen, Solar Foodsin Arttu Luukanen ja Ruralian Kari Koppelmäki pohtivat rohkeita ratkaisuja ruokajärjestelmän haasteisiin ja edistyksellisiä visioita laboratorioruoan tuottamiseen. Keskustelun lomassa nähdään tansanialaisten viljelijöiden Atu Kidenyan ja Yuditha Gerald Mwalongon videotervehdykset. Yleisö pääsee osallistumaan ohjelmaan Mentimeter-sovelluksen kautta.

Ohjelma on suomeksi. Swahilinkieliset videot on tekstitetty suomeksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla.

Tunnen suurta ylpeyttä siitä, että olen osa viljelijöiden yhteisöä, vaikka viljelijän arki ja ilmastonmuutos tuovatkin mukanaan lukuisia haasteita.

Atu Kidenya

Kati Partanen

Kati Partanen on maatalousalan monitoimija. Hän on maatalousyrittäjä sekä opettaja ja kehittäjä, joka pitää katseen tulevaisuudessa. Partanen pyrkii vaikuttamaan maatalouspolitiikkaan ja toimintaympäristön kehitykseen. Hän on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton johtokunnan jäsen sekä Maailman tuottajajärjestö WFO:n hallituksen jäsen.

Arttu Luukanen

Arttu Luukanen on filosofian tohtori. Hän johtaa Solar Foodsin avaruus- ja puolustustoimintoja. Ennen siirtymistään Solar Foodsille, Luukanen toimi toisen VTT:n spin-off-yrityksen toimitusjohtajana ja mikro- ja nanosysteemien tutkimusprofessorina VTT:llä.

Kari Koppelmäki

Kari Koppelmäki toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutissa. Hän tutkii, miten se, että ruoantuotanto perustuu paikallisten resurssien hyödyntämiseen, vaikuttaa tuotetun ruoan määrään ja ympäristöön. Lisäksi Koppelmäkeä kiinnostaa yleisesti, miten viljelyjärjestelmät linkittyvät alueelliseen, kansalliseen ja globaaliin ruokajärjestelmään.

Atu Kidenya

Atu Kidenya on tansanialainen viljelijä ja Amkeni-viljelijäryhmän puheenjohtaja. Hän viljelee kolmella eekkerillä maissia ja papuja. Viljelyn tuotoilla hän kattaa muun muassa lastensa koulumaksut. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia haasteita, kuten kuivuutta ja tulvia, hän pyrkii ratkaisemaan yhteistyössä muiden viljelijäryhmän jäsenten kanssa.

Yuditha Gerald Mwalongo

Yuditha Gerald Mwalongo on tansanialainen viljelijä ja Mshikamano-viljelijäryhmän jäsen. Hän viljelee perunaa ja tomaatteja sekä pitää lehmiä, sikoja, kanoja ja kaneja. Maatalouden avulla hän hankkii tuloja perheensä nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Hän toivoo, että myös muut nuoret näkisivät maatalouden tarjoamat mahdollisuudet.