Kuvakollaasi puhujista.
Puhujien kuvat: Sirpa Pääkkönen, Laura Oja ja Rojin Birzoi.

Miten minusta tuli rohkea?

La 25.5.2024 12.35-13.00
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Maailman Kuvalehti

Mitä rohkeus on ja miten se meissä näkyy? Mitä rohkeudella ja rohkeilla teoilla voi saavuttaa? Tai mitä jää saavuttamatta, jos ihminen ei rohkaistu toimimaan ja osallistumaan, avaamaan suutaan tai ilmaisemaan mielipiteitään? Mitä ihmiset ympärillämme ovat tehneet, jotta rohkeutemme on voinut vahvistua?

Omasta kasvustaan rohkeiksi ihmisiksi kertovat sairaanhoitaja, kurdiaktivisti Rojin Birzoi, muotisuunnittelija Justus Kantakoski sekä tutkija, vaikuttamistyön asiantuntija Sanna Valtonen.

Ohjelma on suomeksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla.

Rohkeus ei ole sitä, ettei tunne pelkoa, vaan sitä, että uskaltaa toimia, vaikka pelkää. Rohkeus on uskallusta astua tuntemattomaan, vaikka jokainen solu kehossa huutaa vastaan.

Rojin Birzoi 

Rojin Birzoi

Rojin Birzoi on sairaanhoitaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka tekee työtä erityisesti naisten aseman ja oikeuksien parantamiseksi. Iranin kurdialueella syntynyt Birzoi jatkaa Iranin hallintoa vastustaneen isänsä jalanjäljissä ja vastustaa poliittista islamia ja kurdien sortoa. Hän nostaa kaunistelematta esiin maahanmuuttajanaisten ongelmia Suomessa ja penää viranomaisilta vastuuta väkivallan tunnistamisessa.

Justus Kantakoski

Justus Kantakoskelle muoti on tapa ilmaista kulttuuria, virtauksia, identiteettiä ja eettisiä kysymyksiä. Muunsukupuolisena muotisuunnittelijana hän tuo oman kädenjälkensä rohkeasti esiin. Hän ammentaa työssään karjalaisesta perimästään ja tuo siihen rohkeasti uusia näkökulmia. Hänestä on tärkeää, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä, niin kuin muitakin väestöryhmiä, kohdeltaisiin kunnioittavasti.

Sanna Valtonen

Sanna Valtonen on tutkija, järjestövaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti, joka pyrkii elämässään kokonaisvaltaiseen vastuullisuuteen. Turvapaikan hakijoiden tuki ry:n puheenjohtajanakin toimineen Valtosen rohkeus on omien periaatteiden takana seisomista ja radikaaleina pidettyjen mielipiteiden ilmaisemista ja seurausten kantamista.